budowa wędzarni

Budowa wędzarni w ogrodzie może być sprawnym połączenie pasji majsterkowania z miłością do wędzonych potraw. Wystarczy odrobina wiedzy i pomysł, żeby poprawić funkcjonalność ogrodu. Dowiedz się, jak przeprowadzić budowę wędzarni drewnianej krok po kroku.

Wędzone potrawy są bardzo aromatyczne, a ich smak jest wyjątkowy. Jeśli na samą myśl o ciepłej wędzonej rybie cieknie Ci ślinka, zastanów się nad samodzielnym przygotowywaniem takich potraw. Budowa wędzarni pozwoli Ci stworzyć miejsce, w którym sam przygotujesz potrawy według własnego pomysłu. Jak powinna przebiegać budowa wędzarni ogrodowej i jakich materiałów użyć do stworzenia tej konstrukcji?

Ogrodowa wędzarnia – budowa miejsca do samodzielnego przygotowania potraw

Już sama myśl o zapachu i aromacie wędzonych potraw sprawia, że czujesz się głodny? Wędzone ryby czy sery traktujesz jako największy przysmak i uważasz, że produkty dostępne w sprzedaży nie są wystarczająco dobre? W takim razie w Twoim ogrodzie lub na działce rekreacyjnej powinna stanąć ogrodowa wędzarnia, a budowa tego obiektu pozwoli Ci lepiej zrozumieć procesy wędzenia. Samodzielna budowa wędzarni nie powinna sprawić Ci trudności, jeśli masz choć podstawowe doświadczenie w dziedzinie budownictwa. 

Dlaczego budowa wędzarni to dobry pomysł?

Wędzenie to jeden ze sposobów na przyrządzanie potraw mięsnych, ryb, nabiału, a także warzyw. Jednocześnie jest to najstarsza metoda konserwowania produktów i utrzymywanie na dłużej ich świeżości. Budowa wędzarni pozwoli Ci też samodzielnie dobierać rodzaje mięs czy ryby, które poddane zostaną temu procesowi. Znając ich jakość i pochodzenie zyskasz pewność, że produkty są zdrowe i pełnowartościowe. Ponadto możesz eksperymentować z przyprawami i samodzielnie kreować smaki gotowych potraw. 

Co musi zawierać wędzarnia ogrodowa – budowa obiektu

Wędzenie potraw to proces, który wykorzystuje temperaturę do konserwacji mięs czy serów. Energia cieplna pochodzi z dymu powstającego w procesie palenia drewna, a dodatkowo wykorzystywany jest aromat i niska zawartość wilgoci w dymie. Niezależnie od tego, jaką wielkość i lokalizację będzie miała wędzarnia ogrodowa, budowa tego obiektu będzie składała się z paleniska, komina i właściwej skrzyni, w której będą wędziły się potrawy.

Wędzarnia – budowa paleniska

Palenisko to jeden z najważniejszych elementów wędzarni. Budowa tego miejsca lub chociaż jego rozplanowanie, powinno poprzedzić wszystkie inne prace. Palenisko musi być wykonane z materiałów o wysokiej odporności na temperaturę, najlepiej płyt betonowych, cegieł klinkierowych i tym podobnych. Może być osadzone na glebie, jednak nie musi. Niezbędnym warunkiem jest to, żeby znajdowało się poniżej komory wędzarniczej.

Budowa wędzarni – komora wędzarnicza

Drugim widocznym elementem wędzarni jest komora wędzarnicza. To w niej układane są potrawy przeznaczone do wędzenia. Powinna to być skrzynia metalowa lub drewniana dająca możliwość zajrzenia do wewnątrz. Jej budowa musi pozwalać na swobodne unoszenie się dymu i jednocześnie musi być wyposażona w komin do odprowadzania spalin. Powinna mieć też dach spadzisty zabezpieczający przed zbieraniem się wody i dostawaniem jej do wewnątrz komory. Do budowy wędzarni można wykorzystać samodzielnie zbitą komorę lub zakupić gotową konstrukcję.

Przewód kominowy przy budowie wędzarni

Elementem, który łączy obie te część, jest przewód kominowy. Powinien prowadzić dym od paleniska do komory wędzarniczej, dlatego ważne jest ustawienie go pod kątem 10 – 15 stopni do podłoża. Możesz wykonać go z rury kamionkowej lub z tworzywa sztucznego odpornego na temperaturę.

Budowa wędzarni – długość komina ma znaczenie

Dla budowy wędzarni i możliwości jej wykorzystania, ogromne znaczenie ma długość komina. Dłuższy komi pozwala na wystudzenie się dymu i prowadzenie tak zwanego wędzenia na zimno. Jest to proces wolniejszy, jednak pozwalający na uzyskanie znakomitych efektów szczególnie przy wędzeniu ryb. Krótszy komin sprawdza się przy wędzeniu na ciepło lub na gorąco, gdzie do potrawy docierają cieplejsze spaliny. 

Budowa wędzarni ogrodowej – jakich materiałów użyć?

Proces budowy wędzarni musisz rozpocząć od przygotowania planu i projektu. Poza innymi założeniami, które wymienimy w dalszej części tekstu, ważny jest materiał, z jakiego wykonywana będzie cała konstrukcja. Do budowy wędzarni ogrodowej najczęściej wykorzystuje się odpowiednio zabezpieczone drewno. Można też zbudować wędzarnię murowaną lub blaszaną. Jakie cechy mają wędzarnie wybudowane z poszczególnych materiałów?

Budowa wędzarni drewnianej

Drewno jest jednym z najbardziej wdzięcznych materiałów budowlanych. Jest łatwe do obróbki, ogólnodostępne i bez problemu można montować ze sobą poszczególne elementy. Budowa wędzarni drewnianej może dotyczyć jedynie komory wędzarniczej, w której temperatura dymu jest już niższa, niż na palenisku czy w kominie. Jakie drewno do budowy wędzarni? Musi być heblowane i nienasączane preparatami, które mogłyby uwalniać się pod wpływem wysokiej temperatury.

Budowa wędzarni z cegły lub pustaków

Znacznie większą odpornością na działanie wysokiej temperatury wykazują się pustaki i cegły. Budowa wędzarni murowanej będzie nieco trudniejsza, jednak konstrukcję można uznać za bardziej wytrzymałą. Musisz jednak pamiętać, że murowane budowle mają znaczną wagę, dlatego konieczne będzie posadowienie ich na solidnych fundamentach.

Wędzarnia blaszana

Blaszana komora wędzarnicza to widok znany choćby z pomorskich rzemieślniczych wędzarni. Taka budowa wędzarni z elementów metalowych jest stosunkowo lekka i łatwa do wykonania. Wystarczy kilka profili stalowych i wykończenie całości arkuszami blachy ocynkowanej. Wadą jest przeciętna estetyka i słaba trwałość szczególnie przy konstrukcjach zostawianych na zewnątrz na zimę. Jeśli nie chcesz bawić się w samodzielny montaż, w sklepach internetowych znajdziesz wiele gotowych konstrukcji komór wędzarniczych.

Budowa wędzarni krok po kroku

Wiesz już, jakie są części składowe i z jakiego materiału warto wybudować taką konstrukcję. W takim razie, jak wygląda budowa wędzarni krok po kroku? Zawsze musisz zacząć od przygotowania projektu i dokładnego rozplanowania układu paleniska, komory i komina. Palenisko powinno być w miejscu łatwo dostępnym, najlepiej w pobliżu miejsca składowania drewna. Łatwy dostęp powinien być także do komory wędzarniczej, która jednak może znaleźć się nieco dalej. 

W wielu przykładowych projektach i realizacjach, rura kominowa prowadzona jest pod powierzchnią gruntu. W związku z tym budowa wędzarni może być poprzedzona pracami ziemnymi i ulokowaniem rury w gruncie. Ponadto, często budowa wędzarni z cegły krok po kroku obejmuje także montaż miejsca na grilla, co pozwala wykorzystać konstrukcję na wiele sposobów

Budowa wędzarni nie należy do procesów skomplikowanych, a brak bardzo dokładnych wytycznych pozwoli rozwinąć skrzydła wyobraźni. Możesz dobierać nie tylko materiały i długość komina, ale także rozmiar poszczególnych części składowych. W razie wątpliwości i problemów z budową konstrukcji zapytaj o radę sąsiada. Porada fachowca przyda Ci się też przy pierwszym wędzeniu.

Arkadiusz Mędrzak
Dyplomowany budowlaniec zafascynowany nowoczesnymi systemami smart home. Prywatnie miłośnik ogrodnictwa. W wolnych chwilach poświęca czas dobrej książce i aktywności fizycznej.

Zobacz także

Skomentuj artykuł

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

More in Budowa